Search This Blog

Followers

Labels (etichete)

. blackbird (2) adevar istoric (2) adoptie (1) alb-negru (7) ambulanta (1) amintiri (2) anca-ieseanca (16) animal rescue (1) arhitectura (8) arta (4) autumn (27) balcon (8) bipezi (5) biserica (4) black and white (9) Black Sea (1) botanical garden (3) Bucovina (1) bw photography (6) calatorie virtuala (1) Caponigro (2) Casa Moruzi (1) cat (9) catel (1) citadina (11) city (19) civilizatie (9) contrejour (6) copaci (10) Copou (6) crazy world (6) Danelin (1) dog (9) Easter (3) Eminescu (1) faintheartedness (1) flori (12) flower (12) fotografie alb negru (6) Golia (1) gradina botanica (14) graffiti (1) green (5) iarna (29) iasi (85) ieseanca (10) instantaneu (5) istorie (5) Italia (1) iute (2) Kojemeako (6) landscape (12) limba romana (7) lumina (3) macro (24) manastire (2) mila (1) Moldova (4) monument istoric (2) motor fest iasi (1) natura (1) NEW YEAR (4) nostalgii (3) orasul (21) Palatul Culturii (4) Parcul Expozitiei IASI (1) pasari (5) Paste (4) peisaj (10) peisaj rural (3) people (7) periferie (3) pet adoption (2) pets (2) pisica (8) plante (3) politica (6) primavara (16) protest (4) rain (4) rainbow (1) Rapa Galbena (1) rasarit (3) Romania (9) Romania azi (88) Romania today (8) Romanica (6) Rosia Montana (2) salvati teii (2) snow (10) soare (7) spatii verzi (4) spring (18) strada (9) strada Toma Cozma 16 B (1) street photo (13) struti (1) summer (7) sunrise (2) sunset (2) tei (2) the Village Museum Bucharest (1) toamna (20) traditii (1) trees (9) Ukraine (2) urban (7) Vama jud. Suceava (2) vara (3) viaggio virtuale (1) Viena (2) vrabii (2) Vrancea (1) weather (2) winter (31) worldchanging (1) zapada (6) zid (1) zona crepusculara (14) zuzu (3)

Translate

6.5.15

genealogica

ante scriptum - daca pun asta la post scriptum, ramine necitita si e partea draguta si anecdotica. Matusa avea o porecla in institut, atit printre profesori cit si printre studenti, i se spunea "plantuţa". Si anume, cu a, nu cu ă, presupun ca din cauza accentului tipic rusesc, a la Marina Voica, de care cei de origine slava nu reusesc sa scape nicicum.

Legatura era inevitabila, azi fiind a 3-a zi de cind jardinaresc prin balcon si prin jurul blocului.
M-am gindit sa caut pe net pe cei din familie, inaintasii mei, ca sa zic asa. Uite ca am dat peste tanti Natalia, sora tatei. Pe mine ma chema Cojemeaca, pe ea Cojeneanu, numele orginal a fost Kojemeako! Veniti din Ucraina, si-au adaptat fiecare numele cum a crezutde cuviinta, se pare. In laboratorul de fiziologia plantelor, mi-am petrecut ceva timp, cind eram micuta. La vremea aceea locuiam chiar linga Institutul Agronomic, pe stada Cantacuzino, la capatul rondului tramvai Copou si, matusa mea ma primea acolo, ca eram cuminte :) Imi placea sa ma uit la microscop, imi amintesc si acum structura fragmentelor de frunza. Ceva timp am petrecut si prin ferma experimentala a institutului, numita Adamachi. Imi amintesc cum, tanti Natalia, lega diverse recipiente de crengile copacilor, cu cite un mugur de ceva inauntru. Nu-mi amintesc si daca o intrebam ce si cum, dar cred ca mi se parea destul de firesc ce facea! Mai ciudat e ca n-am facut o facultate legata de agronomie sau biologie, ma intreb de ce, ca plantele m-au atras intotdeauna. 

COJENEANU NATALIA(1912 - 1986)
Biolog

Printre fiziologii de frunte ai Iașului se  numără și prof. dr. ing. Natalia Cojeneanu, personalitate marcantă a învățământului superior, prin a cărei activitate a contribuit la ridicarea prestigiului școlii de fiziologie vegetală din Moldova. 

Fiind una dintre fiicele pictorului iconar Nicolae Cojeneanu, Natalia Cojeneanu s-a născut la 2 iulie 1912, la Chișinău. A urmat școala primară și liceul în orașul natal, obținând bacalaureatul în anul 1933. Și-a continuat studiile la Facultatea de Științe naturale a Universității Mihăilene din Iași, luându-și licența în 1939 cu calificativul „Magna cum laude”. 

După terminarea studiilor universitare, a lucrat ca biolog în cadrul Direcției Silvice din Iași (1941), apoi la Laboratorul de fiziologie vegetală a Facultății de Științe Naturale din Iași (1942), colaborând cu renumitul fiziolog prof. I. G. Mihăilescu, sub a cărui îndrumare și-a început activitatea didactică și științifică. 

Ulterior, în 1944, a fost transferată la Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, la catedrele de Botanică și Fiziologie vegetală, conduse de prof. dr. C. V. Oescu, unde a parcurs toată ierarhia didactică universitară, până la titlul de profesor titular (1970) la disciplina de Fiziologia plantelor. În 1954 a absolvit și Facultatea de Agronomie, iar în 1961 și-a luat doctoratul în științe cu teza: „Cercetări Fiziologice la mugurii de cais”, susținută la Universitatea din București, lucrare de pionierat în România. 

A desfășurat activitate didactică timp de peste trei decenii, fiind apreciată ca un valoros cadru didactic și cercetător. În 1967 a fost numită colaborator științific extern al Filialei din Iași a Academiei Române și profesor consultant la Sectorul de Fiziologie vegetală al Centrului de Cercetări Biologice Iași, în cadrul căruia a lucrat până la sfârșitul vieții. 

În decursul anilor, împreună cu colaboratorii de la catedră, cât și cu cei externi de la Centrul de Cercetări Biologice, a ridicat baza materială a laboratoarelor de Fiziologie vegetală la nivelul cerințelor, canalizând tematica de cercetare pe făgașul practicii agricole specifice din Moldova. 

Pentru facilitarea învățământului universitar, a tradus din limba rusă Botanica de P. M. Jukovski (1953), iar în 1964 a publicat, în colaborare, „Manualul de fiziologia plantelor”; pentru studenții biologi și agronomi. 

Dintre cercetările sale, notăm câteva direcții mai importante: rezistenta la îngheț a plantelor pomicole; periodicitatea de rodire a pomilor fructiferi; studiul creșterii și dezvoltării mugurilor, a lăstarilor vegetativi și generativi în perioada de repaus din cursul iernii; metabolismul glucidic și nutrițional la plantele agricole (grâu, cartof, fasole etc.) și hortiviticole; corelația creșterii lăstarilor cu diferențierea mugurilor la măr și păr; comportarea soiurilor de păr la altoirea pe gutui; perturbarea procesului de creștere la cais și zarzăr; cercetări biochimice privind fazele de creștere activă la cais și nuc; periodicitatea creșterii lăstarilor portaltoilor la vița de vie, variația diurnă și sezonieră la vița de vie; corelația metabolismului glucidic cu variația termică a frunzelor etc. 

Cunoașterea unor limbi străine i-a permis documentarea și redactare a unui număr de peste 60 lucrări științifice, publicate în reviste de specialitate din țară și străinătate. În activitatea didactică (1940-1973) și cea științifică (1942-1986), prof dr. ing. Natalia Cojeneanu a condus și organizat la disciplina de „Fiziologie vegetală” întregul proces de învățământ și cercetare la Institutul Agronomic și Centrul de Cercetări Biologice Iași, contribuind la formarea cadrelor de biologi și agronomi. 

Datorită calităților sale de cercetător, a fost solicitată să efectueze în cadrul Academiei de Științe un schimb de experiență în centrele universitare Kiev, Moscova, Leningrad (1971), ca reprezentantă a țării noastre. 

Prof univ. dr. ing. Natalia Cojeneanu a încetat din viață la 22 noiembrie 1986 și a fost înmormântată la cimitirul „Podgoria Copou” din Iași.
sursa: Jurjiu Gheorghe (http://forum.drumulinvingatorilor.ro/index.php?topic=1440.735;wap2)

No comments: