Search This Blog

Followers

Labels (etichete)

. blackbird (2) adevar istoric (2) adoptie (1) alb-negru (7) ambulanta (1) amintiri (2) anca-ieseanca (16) animal rescue (1) arhitectura (8) arta (4) autumn (27) balcon (8) bipezi (5) biserica (4) black and white (9) Black Sea (1) botanical garden (3) Bucovina (1) bw photography (6) calatorie virtuala (1) Caponigro (2) Casa Moruzi (1) cat (9) catel (1) citadina (11) city (19) civilizatie (9) contrejour (6) copaci (10) Copou (6) crazy world (6) Danelin (1) dog (9) Easter (3) Eminescu (1) faintheartedness (1) flori (12) flower (12) fotografie alb negru (6) Golia (1) gradina botanica (14) graffiti (1) green (5) iarna (29) iasi (85) ieseanca (10) instantaneu (5) istorie (5) Italia (1) iute (2) Kojemeako (6) landscape (12) limba romana (7) lumina (3) macro (24) manastire (2) mila (1) Moldova (4) monument istoric (2) motor fest iasi (1) natura (1) NEW YEAR (4) nostalgii (3) orasul (21) Palatul Culturii (4) Parcul Expozitiei IASI (1) pasari (5) Paste (4) peisaj (10) peisaj rural (3) people (7) periferie (3) pet adoption (2) pets (2) pisica (8) plante (3) politica (6) primavara (16) protest (4) rain (4) rainbow (1) Rapa Galbena (1) rasarit (3) Romania (9) Romania azi (88) Romania today (8) Romanica (6) Rosia Montana (2) salvati teii (2) snow (10) soare (7) spatii verzi (4) spring (18) strada (9) strada Toma Cozma 16 B (1) street photo (13) struti (1) summer (7) sunrise (2) sunset (2) tei (2) the Village Museum Bucharest (1) toamna (20) traditii (1) trees (9) Ukraine (2) urban (7) Vama jud. Suceava (2) vara (3) viaggio virtuale (1) Viena (2) vrabii (2) Vrancea (1) weather (2) winter (31) worldchanging (1) zapada (6) zid (1) zona crepusculara (14) zuzu (3)

Translate

16.5.15

bucurii matinale, sau traiul in comun(a primitiva)

Reiau subiectul, pentru ca lista placerilor matinale, din fericire necotidiene de data asta, creste.
Pai, ma trezesc eu in dimineata asta (tirziu, pe la 6.45,ca m-am culcat la12 noaptea), ma intind ca Zuzu, inspir profund...si nu pricep! Miros de mincare, ceva tocanita de cartofi, probabil noi, sigur cu carnita, chiar afumata, dupa aroma. Ma dau jos din pat, nu...nu nervoasa, doar intrigata si fac o incursiune prin casa. Peste tot, miros de mincare, mai ca las o dira de saliva de pofta ce mi s-a facut.. Ma uit in bucatarie, poate a intrat cineva asta-noapte fara ca eu sa simt si s-a apucat de gatit, ar fi o surpriza placuta :) Dezamagire, taman in bucatarie mirosul se simte cel mai putin, poate deloc chiar. Precizez ca inca nu e de dormit cu geamurile deschise, asadar pe unde s-a insinuat mirosul??? Ies si in balcon, care balcon e deasupra geamului de la BAIA de dedesubt, da, baie. Mmmmmmmmmmm...de acolo, de dedesubt, de la parter, prin gemusorul de la baie, izvoraste inebunitorul miros.
E adevarat, suspectez de ceva vreme ca ultimii ocupanti ai apartamentului de dedesubt, au (mai) facut niste modificari la functional, precum si la instalatia de apa-canalizare. Nefiind singurii, ala de deasupra a facut la fel, va povestesc si asta, nu scapati, dar alta data.
Ma gindesc, treaba care nu era in program simbata dimineata la ora 7.00. Planuisem sa-mi fac cafeaua, s-o beau in balcon, la aer curat, sa-mi admir floricele, sa astept gugustiucii si alte pasarele, chestii din astea, de prost gust. Ma gindesc asadar: e clar, au mutat bucataria in baie. Ar trebui sa nu ma intereseze ce face omu' in casa lui si nici nu m-a interesat, pina cind ce face m-a afectat, ca avem casele una peste alta, se schimba perspectiva. Este evident ca s-au facut modificari, nu? Treaba lor daca dorm in cada, gatesc in dormitor, ori si-au facut piscina in living. In cazul de fata, e clar ca se gateste in baie, dar si ca s-au facut niste modificari la instalatia de aerisire, naiba stie, oricum, nu e firesc ca toate mirosurile sa vina la mine. Daca ocupantii apartamentului fac si baie acolo, chiar e treaba lor, desi...in fine...Sint constienta ca ar fi absurd sa incerc sa lamuresc treburile astea, din motive pe care chiar n-am chef sale detaliez acum. Poate, poate, nu stiu, cindva, dar ar trebui sa fiu exagerat de nervoasa ca s-o fac. Acum sint doar vag exasperata si nu intentionez sa aprofundez trairea asta. Imi mai trec niste idei prin cap, daca tot am fost provocata sa gindesc :) dar, ma abtin.
Va pun ceva pozute. Cu "blocul" in care (con)vietuiesc, un fel de vila, la care multi trecatori se uita cu invidie. Vila are 7 apartamente, insa incep sa fiu din ce in ce mai sigura ca, daca avea 70, nu erau atitea probleme. Bineinteles, depinde si cine locuieste in ele dar, am sentimentul ca in comunitatile mai mari e, cumva, mai altfel. Stop.

Ceva aspecte dimprejur.
Minunata vila - la etajul 1, balconul cu flori, locuiesc cu mult drag, EU!

Umbra padurii de linga bloc, se intinde tot mai mult, in fiecare an. Mai plantasera vecinii de jos, intr-un colt liber, un cais cred. Vad ca a disparut, cu ocazia defrisarilor sezoniere de gazon elevat. Elevat in toate sensurile posibile :)))

Un bujor din partea de teren cu padure. Se pare ca acolo nu pot creste decit flori de primavara, ca dupa ce infrunzeste padurea, s-a terminat, ce flori cresc la umbra? Si,  de ce sa punem flori, gazon si-am rezolvat! (citat incheiat).

Din partea de gradina de sub balconul meu,bujori roz. Vecina de jos a taiat frunzele, anul trecut, imediat dupa ces-au trecut florile. I-am spus ca nu se face asa, pentru ca in anul urmator florile o sa fie mai anemice, frunzele trebuie lasata pina toamna, altfel, ii ia bujorului din putere. M-a contrazis. Deja se vede ca bobocii sint si mai putini si mai amariti, anul asta.

Tirziu, pe la inceputul lui mai, am zis sa incerc sa pun niste buna dimineata pe linga gard. Experimentul a reusit, au rasarit si inca foarte repede. E si aici cam umbra, dar sper sa creasca si sa si infloreasca.

Dusmanul gradinii cu flori, dar exista ac pentru cojocul, pardon cochilia lor!Ceva placut, o iasomie, este si caprifoi alaturi, cam jumulit in urma lucrarilor de reamenajare a gardului, dar o sa-si revina.

Aaaa, asta e liliacul, care la mutarea vecinilor de jos, era mare si inflorea. L-au taiat, daca vreti sa aflati de ce, veniti de-i intrebati, eu nu, nu, nu.

Padurea, care ar fi superba, daca ar fi in alta parte, nu la fereastra mea.

Tot padurea...Citiva nuci, un tei mare, din ce in cemai mare, un brad amarit, corcodusi multi si nu mai stiu.

ps. am iesit in balcon dupa ce am scris povestea vilei. in aer, inca pluteste, discret, mireasma tocanitei matinale.

No comments: